Pārlekt uz galveno saturu

LLU profesore B. Rivža un jaunie zinātnieki piedalās konferencē Viļņā

Attēla autors: No LLU arhīva

Latvijas Zinātņu akadēmijas (LZA) akadēmiķe, LLU profesore Baiba Rivža un jaunie zinātnieki lauksaimniecības jomā prezentēja projekta 4D4F pētījuma rezultātus starptautiskā konferencē "Jauno zinātnieku konference lauksaimniecības attīstībai" Viļņā, kuru organizēja Lietuvas Zinātņu akadēmija.  

Konferences laikā LZA akadēmiķe, LLU profesore B. Rivža un jaunie zinātnieki klātesošajiem ziņoja par digitalizācijas un tehnoloģiju ienākšanu lauksaimniecībā, kas aktualizēta ES Kopējā lauksaimniecības politikā, akcentējot lielo datu vākšanu, glabāšanu un apstrādi. Kā arī papildināja, ka iepriekšējā pieredze datu vākšanā jau ir, bet nepieciešams izdomāt, kā datus glabāt un apstrādāt, lai zemniekiem no tā būtu labums. 

Konferencē piedalījās 13 Latvijas jaunie zinātnieki augļkopības, lopkopības, mežkopības un ekonomikas zinātnēs Konferencē tika nolasīti un aktīvi apspriesti projekta 4D4F veikto pētījumu rezultāti. Plenārsēdē referātu nolasīja Kristaps Makovskis no Latvijas Valsts mežzinātnes institūta Silava. Konferencē ar savu pētījumu rezultātiem iepazīstināja Madara Darguza, Linda Litke, Ieva Plūduma - Pauniņa, Astra Zaļuma, Kārlis Dūmiņš, Lauma Brūna, Monika Bišere, Lāsma Cielēna, Liene Ozola, Irina Sivicka u.c. Savukārt konferences darbā piedalījās arī Igaunijas, Itālijas, Nigērijas un Ukrainas jaunie zinātnieki.

Starptautiskais pētniecības projekts "Datu virzītu lēmumu pieņemšana piena lauksaimniecībā" fokusēts uz sensoru tehnoloģiju piegādāto datu izmantošanas iespējām modernā piena lopkopībā – gan govkopībā, gan kazkopībā. 

Tā īstenošanā iesaistītas 16 organizācijas no deviņām dažādām Eiropas valstīm, no kuriem Latviju pārstāv Latvijas Zinātņu akadēmija, LLMZA un LLU. Projekts aizsākts 2016. gada 1. martā un turpināsies līdz 2019. gada 28. februārim. 

Pievienots 21/11/2018