Pārlekt uz galveno saturu

Promocijas darbu par govju piena proteīna ģenētiskajiem pētījumiem aizstāvējusi Dace Smiltiņa

Attēla autors: No LLU arhīva

25. novembrī LLU Lauksaimniecības fakultātē promocijas darbu “Latvijā audzēto slaucamo govju piena proteīna selekcijas molekulāri ģenētiskais nodrošinājums" aizstāvēja Dace Smiltiņa un ieguva lauksaimniecības zinātņu doktora grādu lopkopības apakšnozarē.

Promocijas darba mērķis ir sekmēt govju selekciju Latvijā, izstrādājot un pārbaudot molekulāri ģenētisko analīžu nodrošinājumu kvalitātes un kvantitātes analīzei Latvijā audzēto slaucamo govju populācijā, balstoties uz piena proteīna gēnu polimorfismu pētniecību.

Dace Smiltiņa atklāj, ka uz gēniem balstītās govju selekcijas pieredze Latvijā līdz šim nav bijusi, jo molekulāri ģenētiskie pētījumi dzīvnieku audzēšanā aizsākušies tikai pāris gadus atpakaļ. Gēnu balstītas selekcijas iespējamā efektivitāte Latvijas piena lopkopībā ir šīs selekcijas lietojums, noskaidrojot piena proteīnu vēlamos genotipus, tā palīdzēs analizēt un ieviest jaunus selekcijas standartus piena lopkopībā, lai uzlabotu govju produktivitāti. Salīdzinot ar tradicionālo selekciju, gēnu tieša vai marķiera bāzēta selekcija var būt ievērojami efektīvāka. Turklāt piena proteīnu molekulāri ģenētiskie varianti ietekmē piena produkciju, ko ražotāji vēl nav apzinājušies.

Promocijas darbā ir atlasīti molekulārie marķieri, kuri būtu piemēroti piena proteīna gēnu polimorfisma raksturošanai Latvijā audzēto slaucamo govju populācijā, veikta atlasīto govju piena proteīna gēnu polimorfismu pirmēja raksturošana, izpētīta Latvijā audzēto slaucamo govju piena produktivitātes rādītāju saistība ar izvēlētajiem piena proteīna gēnu molekulārajiem marķieriem, kā arī pētīta Latvijā audzēto un vaislai izmantoto buļļu ciltsvērtības rādītāju saistība ar izvēlētajiem piena proteīna gēnu molekulārajiem marķieriem.

Promocijas darba vadītājs ir Dr.agr. Ziedonis Grīslis, zinātniskā konsultante Dr.agr. Rita Sarma.

Ar promocijas darba rezultātiem var iepazīties LLU Fundamentālās bibliotēkas mājas lapā

Pievienots 28/11/2016