Pārlekt uz galveno saturu

Dekānes apsveikums studentiem, mācībspēkiem, darbiniekiem jaunajā studiju gadā

Attēla autors: No LLU arhīva

Lauksaimniecības fakultātes studenti, mācībspēki un darbinieki!

            Šodien, 4. septembrī, sākam jaunu darba cēlienu LLU Lauksaimniecības fakultātē: 2017./2018. studiju gadu. Vairumam mācībspēku un darbinieku tas ir kārtējais, bet tāpēc ne mazāk nozīmīgs sākums: citam piektais, citam desmitais, man pašai deviņpadsmitais, bet kādam jau trīsdesmitais vai četrdesmitais jaunais studiju gads.

 

Mūsu pirmkursniekiem tas ir pats pirmais gads universitātes sienās, kas šobrīd paver priekškaru aizraujošai studentu dzīvei, bet reizē ir arī jauna ceļa uzsākums visai turpmākai dzīvei. Droši vien katrs no jums ir sapņojis par to, kāda būs nākotne, strādājot grūtajās, bet interesantajās lauksaimniecības profesijās – kā agronomam vai zootehniķim, vai lauksaimniecības uzņēmuma vadītājam. Sapņojiet dižus sapņus un reizē neatlaidīgi strādājiet, lai tos sasniegtu. Atcerieties šo kādas Latvijas skolotājas teikto: “Ja tavi sapņi Tevi nebiedē, tad tie nav pietiekami lieli”.

Savukārt Latvijas eksprezidente Vaira Vīķe-Freiberga, kas bieži sniegusi iedvesmu latviešu tautai saņemties lieliem darbiem, apzināties savu nozīmi citu nāciju vidū, saka: “Savam mērķim ir jātic, pēc tā vajag dzīties ar visu iespējamo gribas kvēli un mīlestības degsmi. Mēdz teikt, ka ticība varot gāzt kalnus, ja tikai tā ir pietiekoši stipra. Caurmēra cilvēks pārāk labi apzinās, ka viņa ticība ir gaužām vāja, ka tā nav no tām, kas kalnus gāztu. Tikai briesmu un krīzes brīžos atklājas, ka katram sirds dziļumos ir daudz lielākas ticības spējas, nekā pats to pieradis domāt. Katrā cilvēkā snauž potenciāls kalnu gāzējs, kas nav sevi vēl atklājis.

Cilvēks ikdienā izmanto tikai ap 20% to spēju, kas viņā mīt. To atcerieties brīžos, kad šķitīs, ka “viss ir par grūtu un vairāk vai labāk es nevaru vairs izdarīt”. Katrs var vairāk un labāk, ir tikai jātic savam sapnim, jāgrib virzīties uz mērķi.

Šodien kā ceļa maizi dosim visiem līdzi 2015. g. VI Vispasaules Agronomu kongresā pieņemto Hartu, kas skaidro mūsu izvēlētās profesijas ētiskos principus. Vārdu “agronomija” šoreiz jāsaprot tā plašākajā nozīmē, liekot vienlīdzības zīmi starp vārdiem: “agronomija” = “lauksaimniecība”. Hartas latviskojums atrodams LF mājaslapā, bet šobrīd gribu tikai atgādināt, ka mēs visi strādājam, lai nodrošinātu ne tikai pārtikas izejvielu ražošanu, bet arī vides ilgtspēju, tradīciju un ainavas saglabāšanu. Latviešu teiciens vēsta, ka zeme mums nepieder, mēs to tikai esam aizņēmušies no saviem bērniem un mazbērniem un tā “lietošanas kārtībā” būs viņiem jāatdod.  

Tēvu tēvi laipas meta,
Bērnu bērni laipotāji.
Tā, bērniņi, laipojat,
Ka pietika mūžiņam.

(Latv. t. dziesma)

Uzsākot 2017./2018. studiju gadu, vēlu mums visiem: studentiem, mācībspēkiem un darbiniekiem – neatlaidību dižu sapņu un mērķu piepildīšanā, kā arī vienkāršu ikdienas darbu veikšanā!

 

Jūsu dekāne Zinta Gaile
04.09.2017.

Pievienots 03/09/2017