Pārlekt uz galveno saturu

Lauksaimniecības fakultātes maģistrante pilnveido zinātniskās iemaņas Lietuvā

Attēla autors: No LLU arhīva

Prakses ietvaros Lauksaimniecības fakultātes maģistra studiju programmas “Lauksaimniecība” 2.kursa studente Lilija Dučkena pilnveidoja zinātniskā darba iemaņas, strādājot Lietuvas Lauksaimniecības un Meža zinātņu centra Dārzkopības institūtā.  Lilija guvusi praktisku pieredzi par ekonomiski nozīmīgu zemeņu slimību ierobežošanas iespējām segtajās platībās ar inovatīvām un ilgtspējīgām metodēm – LED apgaismojumu un ārstniecības augu ekstraktiem.

Par pieredzes gūšanas iespēju Lilija saka: “Pētnieciskās prakses “Lauksaimniecība” ietvaros laikā no 3. līdz 14. oktobrim strādāju Lietuvas Lauksaimniecības un Meža zinātņu centra Dārzkopības institūta augu patoloģijas laboratorijā. Prakses laikā bija iespēja strādāt ar dažādām zinātniskajām iekārtām un piedalīties izmēģinājumu veikšanā, tādējādi pilnveidojot iemaņas zinātniskajā darbā. Piedalījos Dārzkopības institūta veiktā pētījumā par Botrytis spp. ierobežošanu segtajās platībās audzētām zemenēm, izmantojot ārstniecības augu ekstraktus un LED apgaismojumu ar atšķirīgu spektrālo sastāvu un intensitāti. Tā bija iespēja gūt noderīgu pieredzi izmēģinājumu iekārtošanā, novērojumu veikšanā un rezultātu dokumentēšanā, tāpat guvu praktiskas iemaņas augu mākslīgās inokulācijas veikšanā. Šādu pētījumu veikšana ir aktuāla, jo šobrīd pasaulē nepieciešama lauksaimniecības produktu ražošanas procesu optimizēšana, tostarp svarīgi pielietot efektīvas un videi draudzīgākas augu aizsardzības metodes, lai samazinātu kaitīgo organismu izraisītos ražas zudumus.

Iegūtās zināšanas veiksmīgi varēšu pielietot arī sava maģistra darba “Tomātu (Lycopersicon esculentum L.) slimību ierosinātāji” izstādē.

Ļoti novērtēju iespēju būt kopā ar zinošiem kolēģiem, kas dalās ar savu pieredzi un pētījumos iegūtajām atziņām. Ieguvu jaunus kontaktus ar pētniekiem, kas padziļināti pēta dažādus augu slimību ierosinātājus, kā Alternaria spp., Botrytis spp. un Venturia spp. Pilnveidoju savas zināšanas un ieguvu unikālu pieredzi, kas iedvesmo arī tālāk darboties augu aizsardzības jomā.”

Lilija

Pievienots 24/10/2022