Pārlekt uz galveno saturu

Dekānes uzruna jauno studiju gadu sākot

Attēla autors: No LLU arhīva

Lauksaimniecības fakultātes studenti, mācībspēki un darbinieki!

Jau atkal klāt jaunais studiju gads – mūsu sējas un stādīšanas laiks, kad gribam iedēstīt 1. kursa un arī jau pieredzējušo studentu prātos vēlmi izvirzīt augstus mērķus un novēlēt, lai pietiek neatlaidības tos sasniegt.  

Man prieks, ka jaunieši ir izvēlējušies šo grūto, sarežģīto, bet tai pašā laikā tik ļoti interesanto nozari – lauksaimniecību – savai nākotnei. Biznesam ir jābūt aizraujošam; tam jāsagādā prieks un jāattīsta radošie instinkti. Tieši tāda, interesanta ir lauksaimniecība. Lai arī pašlaik nozari vajā dažādas ligas – ir krīze piensaimniecībā, cūku mēris neatstājas, lietus lijis vairāk nekā citus gadus un traucējis graudkopjiem novākt izaugušo labo ražu, tomēr – vienmēr ir jāatceras, ka katram melnam mākonim ir arī zelta maliņa un pēc katras lejupslīdes seko augšupeja. Lauksaimniecība ir riska nozare, un ar to ir jārēķinās, labajos gados veidojot "drošības spilvenu" periodiem, kas nav tik veiksmīgi.

Lai šajā interesantajā un radošajā, bet tai pašā laikā skarbajā nozarē varētu sekmīgi darboties, zināšanas ir tikpat svarīgas kā praktiskā pieredze. Par zināšanu ieguvi Karloss Kastaņeda teicis patiesus vārdus, kurus novēlu ievērot visiem mūsu studentiem: "Cilvēks iet pie zināšanām gluži tāpat kā karā: pilnībā pamodies, ar bailēm, cieņu un absolūtu pārliecību". Neviens nav apsolījis, ka iegūt zināšanas būs viegli, bet Paulu Koelju sniedz uzmundrinājumu: "Grūtības ir izsens darba instruments, kas radīts, lai palīdzētu noskaidrot, kas mēs patiesībā esam".

Novēlu visiem Lauksaimniecības fakultātes studentiem jaunajā studiju gadā būt neatlaidīgiem zināšanu apguvē, draudzīgiem, palīdzēt tiem, kam palīdzība vajadzīga, lai pārvarētu grūtības, un vienmēr saglabāt možu un humora pilnu garu. Esiet ieinteresēti, bet nekad - vienaldzīgi!

Lauksaimniecības fakultātes mācībspēkiem un darbiniekiem novēlu pacietību, iejūtību un neatlaidību, sniedzot zināšanas studentiem un zinātniskos pētījumos meklējot risinājumus dažādiem lauksaimniecībā svarīgiem jautājumiem. Lai jums pietiek spēka un veselības daudzveidīgo mērķu sasniegšanai, virzot fakultāti un universitāti ceļā uz izcilību!

Mācībspēkiem novēlu paturēt prātā divu dižu domātāju atziņas

"Liels skolotājs – ne tas, kurš vienkārši nodod zināšanas saviem skolniekiem, bet tas, kurš modina viņos interesi par zināšanām un vēlmi tās iegūt pastāvīgi. Skolotājs – tā ir aizdedzes svece, nevis degvielas vads" (M. Dž. Berils).

"Skolotāja lielums vienmēr tiek mērīts pēc skolēnu skaita, kuri pārspēj skolotāju" (D. Robinsons).

 Veiksmīgu mums visiem 2016./2017. studiju gadu!

Tik visi kopā esam spēks, kam vara,
Kas dzelzi kaļ un lielus darbus dara. (M. Ķempe)

Pievienots 04/09/2016